top of page

Skutečná pravda o sociálních sítích

Sociální sítě tvoří jednu velkou bublinu, ve které se všichni tak trochu ztrácíme. Mohou nás bavit, inspirovat, ale také zraňovat. Víš, jaké to má dopady na tebe? Pojďme si naservírovat skutečnou pravdu. SVĚT PROSTĚ NENÍ IDEÁLNÍ.


Moderní technologie, být online, sociální sítě… Věci, bez kterých si už jen málokdo dokáže představit svůj každodenní život a svou funkčnost v něm. Není to jen platforma. Jsou to i faktory, které určují do značné míry společenský status. To jakým způsobem na nás okolí nahlíží.

Facebook, Instagram, Youtube, Twitter nebo například TikTok zná dnes nejen dítě v předškolním věku, ale i moje babička. Sociální sítě nás baví, snaží se nás informovat, usnadňují naši komunikaci, dělají běžné procesy rychlejší a v mnohém taky zábavnější. Už nemusím jít poprosit bratra aby přišel do kuchyně. Pošlu mu zprávu. Do toho mu nesdílím několik REELS, aby se během cesty pobavil. A až konečně dorazí do kuchyně, všichni si položíme naše chytré telefon na stoleček. Zní to jako ironie? Taky že je. Každá mince má totiž své dvě strany. Jak vypadá odvrácená část instantního světa plného krásných lidí, kteří vlastní nádherné věci a rádi nám svůj život sdílí?



Pravdu máme celou dobu na očích


I člověk, který nepije alkohol, nekouří, kafe pije jen každou první středu v měsíci a maso jí jen v neděli při úplňku, je v dnešní době závislák. Schválně jsem počítala, kolikrát jsem během psaní tohoto článku sjela pohledem k telefonu. Prvně jsem zkontrolovala zprávy - jestli mi náhodou někdo nepíše, pak projela storiečka a taky sjela feed. V nudě mrkla i na Tinder a rozdala pár matchů. To všechno jsem udělala víckrát než bych chtěla. Tahle neškodně vypadající droga má však mnohem větší přesah než se může zdát.


Podle britské instituce Royal Society For Public Health, která se v několika svých průzkumech a studiích věnovala negativnímu působení sociálních sítí, mají tyto platformy vliv především na psychiku člověka. Způsobují časté problémy v běžné komunikaci, v navazování vztahů, v sebeurčení. Pocity méněcennosti střídají s nimi spojené úzkosti nebo deprese. Jedna z nejpopulárnějších aplikací, Instagram, je dle materiálů instituce nejhorší v ovlivňování zejména mladých dívek a žen, které mají tendence se porovnávat s vždy upravenými a krásnými influencerkami, modelkami nebo třeba blogerkami. Tento problém však nelze genderově dělit, týká se samozřejmě i mužů. Není se čemu divit! V záplavě krásně vyrýsovaných těl, která by mohl závidět kdejaký řecký bůh. Vlastně teď přemýšlím, komu jsem rozdala ty matche... Byl to snad nějaký další super silák, které mi sociální sítě vštěpují do mysli furt a dokola?


Toto dennodenní srovnávání vede k pocitu méněcennosti a depresím. Nelze také vyloučit ani rozvinutí poruch příjmu potravy. Vytvoříme si totiž naivní představu, že za všechno může jídlo. Tak si ho raději odepřeme. A nebo si naordinujeme, že od zítra budeme cvičit. A zítra? Zase zítra....A pak si na cvičení vzpomeneme při dalším novoročním předsevzetí. Avšak kde je vůle, tam je cesta. Někdy to prostě bez těch koučů a nutričních poradců nejde.


Jsme v tom společně

Ano, pod znatelně největším tlakem je generace Z, tedy jedinci narození po roce 1998. Nezažili dobu bez internetu a smartphonů. Snadněji podléhají trendům a nebojí se odevzdaně sdílet své životy s celým světem internetu. Proč taky? V průběhu jejich dětství a dospívání vyšla zářící hvězda - sociální sítě a dobyli svět v globálním měřítku. A tento sociálně největší boom ještě nezpomalil. Každý hvězda na výsluní však jednou vyhasne...


Co je však alarmující jsou čísla. V naší společnosti se někam vytrácí radost. Dopamin, endorfiny a další hormony štěstí miznou zejména u mladší generace, od 13 let do 17 let, u které je sledován nárůst úzkostí, depresí a sebevražd o 70 % více než u předchozích generací.


Nebudu tu lhát a dělat, že jsem nad věcí odjakživa. Za mě nejpoužívanější aplikací je Instagram a v poslední době také Tik Tok. Na obou platformách se na nás denně valí tisíce nádherných lidí s životy, které my neprožíváme a nejspíš ani nikdy nebudeme. Kdo by řekl, že Instagram byl původně vytvořen z aplikace na sdílení fotek whisky a burbonu? Možná však po nějaké té whisky nakonec sáhneme, protože si čas od času připadáme jako naprosto zbytečná existence. Dokonce to má svůj název. Syndrom FoMo ("feeling of missing out") neboli syndrom strachu ze zmeškání nebo propásnutí něčeho. Neustále sledujeme život ostatních a vytváříme si vnitřní závod s lidmi, co ani neznáme. "Aha, on byl na Madeiře, tak já pojedu na Maledivy!" ...a pak to všechno postnu. A když se mi něco nepodaří nebo nedosáhnu toho, co ostatní, cítím se méněcenně. Tak a přesně v tento moment je čas ti zbořit iluze...


Protože tě vyvedu z omylu! Důležité je si uvědomit pár zásadních věcí. První z nich je účel aplikací. Z něčeho všechny ty veřejně známé osoby žít musí a proč k tomu nevyužít třeba právě Instagram. V dnešní době opravdu většina sociálních sítí funguje hlavně na propagaci a reklamě. To, jak se influencer prezentuje, je zkrátka jedna velká kampaň, která mu díky jeho followerům přináší slušný příjem. Tu svatozář a křídla jim můžete rovnou spláchnout do záchodu. Nikdo není šťastný 24/7 a to co nám je prezentováno je jen malý zlomek toho, jak to ve skutečnosti je. Nikdo se nebudí tak krásný a věřte mi, že většina z nich se tak ani nenarodila. Nikdo nemá tak úžasnou postavu bez dřiny a odpírání si, i když rádi tvrdí, že jí co chtějí. Jasně! A pak jsou tady #couplegoals. Kolikrát se ti dva hádají, rozejdou a zase sejdou. Kolikrát se podvedou? A kdo z nich to potom sdílí? - NIKDO.


Všichni se srovnáváme. Dělali jsme to dřív, děláme to i teď. Až na to, že dřív jsme netušili, jak všichni kolem cestují, jak má každý druhý krásné tělo a bankovní účet napráskaný nulami. A nemyslím ty červené nuly. Do toho zpropadené algoritmy sledují kolik času trávíte nad příspěvkem, a tak nám nabízí další dokonalé životy ke shlédnutí. Nekonečně začarovaný kruh.

Vrať se do reality, soustřeď se na sebe.

Rozhodla jsem se ti předat svá velká "tajemství“, jak být prostě v pohodě. Svůj recept na vnitřní spokojenost. Začni zase žít v realitě, té pravé. Svět je krásný. Lidi v něm taky, včetně tebe a nebudeš tu věčně, tak si užívej to všechno, co ti bylo dáno a to naplno, dokud můžeš. Omez čas na telefonu. Přehodnoť, kým se necháš inspirovat a nenech se tak jednoduše ovlivňovat.


Zamysli se! Třeba nad tím, co ti vlastně přináší fakt, že sleduješ danou osobu. Zvedne ti tvůj oblíbený influencer náladu, dá ti pocit, že nejsi sám, sama? Motivuje tě, inspiruje a předává ti informace, které pro tebe mají hodnotu? Zastav se a zhluboka se nadechni. Současná situace covidu je víc než přínosná pro to se znovu najít a přehodnotit své hodnoty. Dělat věci, na které normálně tolik času nemáš nebo je chceš už dlouho zkusit. Odpočinout si od všeho a všech, aspoň na chvíli. Zkrátka zpomalit. A tenhle přístup si zkus udržet co nejdéle. Zapni si v telefonu aplikaci o záznamu aktivity a čas na sociálních mediích postupně očesávej. Buduj svůj SPOKO život a splň si svoje vnitřní touhy. Oceň se za neúspěch a poděkuj si za příležitost se posunout zase někam dál.


Jedna moudrá kamarádka mi řekla, že kdyby měl být každý originální, tak by slovo ORIGINÁL ztratilo svůj smysl. Přestaň se snažit o snahu být lepší, být originálnější než TEN někdo jiný na sociálních sítích. Ale začni se soustředit na svůj život a svoji sebelásku!

73 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page